میزان اسیدی بودن آب PH
نماد PHاز لغت فرانسوی Hydrogene گرفته شده ، به معنی قدرت یونی هیدروژن می باشد و بیان کننده ی میزان اسیدی یا بازی ( قلیایی ) بودن آب است .
میزان اسیدی بودن PH آب آشامیدنی حدود 7.0 می باشد و این در حالی است که بیش تر ماهیان آب شیرین در محدوده
5.5 – 7.5 قادر به زندگی می باشند ، اما خانواده ای از سیچلاید ها به نام سیچلاید آفریقایی در PH= 8 قابل نگهداری هستند .اما به جز PH ، دانستن میزان آمونیاک ، نیتریت و نیترات در آب ضروری می باشد .
شرایط آب ایده آل
آمونیاک = 0 ppm
نیتریت = 0 ppm
نیترات = 20 ppm
اسیدیته PH:بسته به نوع ماهی ۶ تا ۸.۴
سختی کلی آب GH:بسته به نوع ماهی ۵ تا ۱۰
اما اصلاً تنظیم نبودن PH آب چه پیامد هایی دارد ؟
در صورتی که آب از حد مورد نیاز ماهی ، اسیدی تر باشد ، علاوه بر آسیب رسیدن به دستگاه تنفس و چشم های ماهی ها ، امکان مرگ زودرس آنها را فراهم می کند . در ضمن ماهی در محیط های خیلی اسیدی یا قلیایی تولید مثل نمی کند .
نحوه اندازه گیری PH آب
برای محاسبه اسیدیته آب ( PH ) می توان از بسته ( کیت ) های تنظیم خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب استفاده کرد .
1- معرفهای کاغذی :
کاغذ تورنسل : به صورت نوار کاغذی باریکی به فروش می رسد که با فرو بردن این کاغذ در آب ، در صورت قلیایی بودن آب ( PH بیش تر از 7 ) به رنگ آبی در آمده و در صورت اسیدی بودن آن ( PH کمتر از 7 ) به رنگ قرمز در می آید
محیط خنثی به رنگ بنفش ظاهر می شود .
مزایا : بسیار ارزان بوده و به راحتی قابل استفاده می باشد .
معایب : دقت کمی داشته و عدد دقیقی به ما نمی دهد .
2-پ هاش متر دیجیتالی : کار با آن بسیار ساده بوده به طوری که پس از قرار گرفتن در آب ، میزان دقیق PH در صفحه ی نمایشگر به نمایش در می آید .
مزایا : بسیار دقیق بوده و کار با آن بسیار ساده می باشد .
معایب : نسبتاً گران می باشد .
نکته : مقدار PH آب را می توان با وسیله های دیگری همچون PH متر الکتروشیمیایی هم اندازه گرفت که کار با آن به سادگی کاغذ های معرف نمی باشد .
راه های کاهش PH آب
1- استفاده از ذغال اکتیو که معمولاً در فیلتر های خارجی آکواریوم مورد استفاده قرار می گیرد .
2- تعویض قسمتی از آب
3- استفاده از چوب درختان در آب
4- جوشاندن آب
راه های افزایش PH آب
1- در معرض هوا قرار دادن سطح آب ( با ورود و حل شدن Co2 در آب ، میزان PH افزایش می یابد . )
2- استفاده از سنگ های آهکی یا مرجان ( اگر خرد شده باشند سریع تر عمل می کنند . )
3- استفاده از جوش شیرین در آب
نکته : استفاده از گیاه در تانک سبب تعادل میزان PH شده و از افزایش یا کاهش آن جلوگیری می کند .
اسیدیته PHمناسب برای تعدادی از ماهی ها به صورت زیر است :
آنجل ( فرشته ماهی ) : 6.0-7.0
بارب ها : 6.0-7.5
سیچلاید های آمریکایی : 7.0-7.5
کریدوراس : 6.5-7.5
دیسکاس : 6.0-6.5
گلدفیش ها : 7.2-7.5
گورامی : 6.0-7.5
زنده زاها : 7.5-8.0
سیچلاید های مالاوی : 8.0-8.5
تتراها : 6.0-7.0