قلیایی بودن آب یا سختی کربنات به سختی ناشی از یونهای کربنات و بی کربنات محلول در آب باز می گردد که پس از تشکیل یون های نیترات و سولفات ، درآب سختی پایدار شکل می گیرد .
نماد KH برای اندازه گیری مقادیر یون های نیترات و سولفات است که از راه های زیر می توان آنرا افزایش یا کاهش داد :
راه های افزایش KH
1- اضافه کردن سدیم بی کربنات به آب
2- اضافه کردن ذغال اکتیو برای افزایش سطح کربن
3- اضافه کردن سایر فرآورده های صنعتی که باعث افزایش KH در آب می شوند .
راه های کاهش KH
1- اضافه کردن کربن دی اکسید به آب ( می توان با افزایش سطح آب ، میزان کربن دی اکسید آب را افزایش داد . )
2- جوشاندن آب سبب از بین رفتن یون های کربنات و بی کربنات در آب و در نتیجه کاهش KH می شود .
3- اضافه کردن سایر فرآورده های صنعتی که به این منظور ساخته شده اند .
نکته : با بسته های اندازه گیری PH ، می توان مقادیر KH را نیز اندازه گرفت .