شناخت و نگهداری ماهی پنکوسی
ماهیان پنکوسی از انواع ماهیان زینتی و زیبای اب شیرین محسوب شده که نگهداری از انها چهره خاصی به اکواریوم میدهد. برای نگهداری انواع بزرگ مانند پنکوسی باله بلند یا شکارچی و پنکوسی معمولی حتما باید از اکواریوم های بزرگ و مستحکم استفاده کنید.
مشخصات
نام : پنکوسی باله بلند و معمولی
خانواده Pangasiidae
زیستگاه اصلی : تایلند
خصوصیات فیزیکوشیمایی : دما = 22-26 درجه سانتیگراد – PH= 6.5-7.5
سطح شنا : پایین آب
تغذیه : بیش تر غذاها از جمله دل و جگر گاو و گوسفند ، کرم خونی ، لوفاک و ... را می خورد .
طول عمر 10 سال
رنگ ها : مشکی ، آبی تیره ، نقره ای و سفید
سازگاری : پنکوسی باله بلند ( گوشتخوار ) ماهی های کوچک را می خورد ، ولی پنکوسی باله کوتاه (معمولی ) با بیش تر گیاهخواران سازگار است .
توجه : پنکوسی باله بلند دارای باله ی پشتی نوک تیز و رنگ تیره بوده در صورتی که باله ی پشتی در پنکوسی باله کوتاه حالتی شبیه قوس دارد و رنگ آن ها روش تر است .
توضیحات :این گونه از ماهیان بزرگ در كشورهای جنوب شرقی آسیا همچون تایلند ، مالزی و ویتنام یافت می شوند .كوسه ی ملون یا پنگوسی نامی است كه به این ماهی اطلاق می شود و علتش هم به خاطر نحوه ی شنا كردن آن در میانه ی آب و یا شباهت ظاهری اش با هم نام خود(كوسه) می باشد . این ماهیان به خانواده ی پنگاسیده ها (PANGASSIDAE) تعلق دارند . این خانواده شامل تعدادی ماهی است كه همگی بومی جنوب شرقی آسیا بوده و حداقل تا 45 سانتیمتر رشد می كنند . به جهت اندازه ی بزرگ و زندگی جمعی آنها اغلب شكار شده و به عنوان غذا مورد استفاده قرار می گیرند . پنگوسی می تواند به وزنی بالغ بر 15 كیلوگرم برسد و بزرگی در حدود 120-100 سانتیمتر داشته باشد . سرعت رشد بسیار بالائی دارند و در عرض 4 سال به بلوغ جنسی می رسند . پنگوسی ماهی بسیار عصبانی است .این عصبانیت و هیجان اغلب هنگامی كه بصورت انفرادی نگهداری شوند تشدید می شود . برای جلوگیری از ترسیدن ماهی كه موجب آسیب به خود ماهی و همچنین به دكوراسیون آكواریم می گردد از ضربه زدن به شدت بپرهیزید . همچنین قدرت بینایی اونیز بسیار ضعیف است .دمای مناتسب برای این ماهی ۲۵-۳۰ درجه بوده و به آب سبک و یا کمی سنگین نیاز دارد.
این ماهی در عمیق ترین نقاط رودخانه ها می ماند و بدین ترتیب در فصول بارانی یافت می شود . برای رشد بهتر و همچنین شادابی ماهی سعی كنید بیشتر از 3 تا از این ماهی را داشته باشید ولی به خاطر داشته باشید كه با بزرگتر شدنشان حس انزوا طلبی و همچنین محدوده طلبی آنها در مقایسه با قبل افزایش می بابد . در اسارت اندازه ی این ماهی ها به بیش از 55 سانتیمتر نمی رسد . ماهیان شاداب و فعالی هستند ولی از بینائی ضعیفی برخوردارند كه این امر موجب زود عصبانی شدن آنها می شود .
آکواریم:برای تداعی كردن زاد گاه شان بهتر است از چند گیاه شناور نیز در آكواریوم استفاده شود . آكواریوم گیاه كاری شده ی بدون دكوراسیون مناسب ترین تانك برای نگهداری آنها می باشد . پنگوسی به فضای زیادی برای شنا كردن نیاز دارد و چنین آكواریومی علاوه بر قرار دادن چنین فضایی در اختیار ماهی ، موجب عدم احساس شلوغی توسط ماهی می شود .
توجه:ضربه زدن به شیشه ، روشن كردن ناگهانی لامپ آكواریوم و حركات ناگهانی موجب ترسیدن این ماهی می شود كه در چنین حالتی ماهی خود را به اطراف تانك می كوبد و پس از مدتی در كف تانك به پشت یا بغل دراز می كشد و یا به سطح آب و یا گوشه ای از آكواریوم پناه می برد آنها در بعضی موارد همچون ترس ، زخمی شدن ، بالا و پایین آمدن ناگهانی دمای آب و ... حالتی شبیه مردن به خود ایجاد می کنند و خود را به صورت معلق در آب رها می کنند که خیلی جای نگرانی نیست و به اصطلاح به این حرکت آنها " بازی مردن " می گویند . ( البته نباید شرایط را طوری تنظیم کرد که آنها این حرکت را از خود نشان دهند . ). پس از مدتی دوباره به حالت عادی برمی گردد و شروع به شنا كردن معمولی می كند .
رفتار: پنکوسی ها ماهی های خجالتی بوده که بسیار مضطرب و فعال هستند و تقریباً همیشه گرسنه اند . پنکوسی ها خیلی سریع شنا کرده و به فضای زیادی در تانک نیاز دارند .
توجه:باید توجه داشت که چون آنها به راحتی زخمی می شوند ، نباید در تانک از وسایل نوک تیز استفاده کرد و در صورت امکان از حداقل وسایل تزئینی در تانک استفاده شود تا آنها راحت حرکت کنند
نگهداری از پنکوسی های گوشتخوار و معمولی در آکواریوم های بسیار بزرگ میسر است ، چرا که آنهابه سرعت رشد میکنند
تشخیص جنسیت: راه راه های روی بدن پنکوسی های نر بلند تر و تیز تر از ماده هاست ضمن اینکه پنکوسی های ماده بزرگتر از نرها هستند .
تکثیر: پنکوسی ها را تا به حال در آکواریوم تکثیر نکرده اند و تکثیر آنها در فضای کم آکواریوم عملاً غیر ممکن است و تنها برای استفاده ی تجاری آنها را در استخر های بزرگ تکثیر می کنند