مثل گياهان خاکی ، گياهان ريشه دار آبزی بايد در داخل موادی که در کف آکوآريوم قرار مي گيرند، کاشته شوند.بهترين موادی که می توان برای کاشتن گياهان بکار برود مخلوطی از ماسه شسته شده با سنگريزه ها میباشد .سنگريزه اگر با ماسه مخلوط شود تهويه کف آکوآريوم را تسهِيل مینمايد .اگر در آکوآريومی گياهان فقط در ماسه و مخصوصاً ماسه های ريز کاشته شوند، به علت فرورفتن دانه های ريز ماسه در یکديگر فضای خالی بين آنها کم شده و تهويه در داخل آن بخوبی انجام نمي گيرد.در اين آکوآريومها مواد غذايی اضافی پس از رسوب در کف آکوآريوم فاسد شده و توليد لاِيه ای از لجن مي کند که خود باعث مسدود شدن روی ماسه ها و عدم تهويه آنها میشود .اگر اکسيژن از طريق آب وارد رسوبات کف آکوآريوم نشود ، وجود مواد غذایی اضافی در کف مخزن باعث توليد برخی از مواد سمّی ازجمله هيدروژن سولفوره شده که خود باعث نامساعد کردن شرايط داخلی آکوآريوم ميشود.
اگر چه خاک از نظر توليد و سطح نگهداری باکتريها ارزش بيشتری از ماسه دارد، اما با وجود اين به کار بردن آن در داخل آکوآريوم به هيچ وجه توصيه نميشود ، زيرا هر قدر هم که در به کار بردن و کنترل آن سعی شود باز هم باعث گل آلود کردن آب مخزن ميشود .با توجه به مراتب فوق فقط بايد از خاک کف نهرها که بصورت گل تميز در آمده است، استفاده کرد .خاک باغچه به هيچ وجه مناسب مصرف در آکوآريوم نمیباشد.
عمق ماسه کف آکوآريوم
عمق ماسه کف آکوآريوم بستگی کامل به نوع گياهی دارد که در آن کاشته می شود .در هر صورت عمق رسوبات کف بايد به اندازه ای باشد که بتوان بخوبی گياهان ريشه دار 5 تا 6 سانتيمتر را در آن کاشت .از آنجا که معمولاً انواع گياهان درشت و ريز در داخل آکوآريوم کاشته ميشوند لذا، بهتر است که ماسه کف آکوآريوم از قسمت عقب بطرف جلو دارای شيب باشد و گياهان بزرگتر در قسمت عقب و گياهان متوسط در قسمت ميانی و گياهان کوچکتر در قسمت جلويی آن کاشته شوند.در چنين وضعی ممکن است عمق ماسه در قسمت مجاور ديواره عقبی آکوآريوم حدود 5 تا 6 سانتيمتر و در مجاورت ديواره جلویی آن 2 تا 3 سانتيمتر باشد .ايجاد شيب عقب به جلو در کف آکوآريوم دارای دو مزيت است : يکی مواد غذایی زائد به طور دائم از قسمت عقب آکوآريوم به طرف جلو آمده و تميز کردن و برداشتن گياه يا يک لوله لاستيکي کاملاً آسان خواهد شد.
به منظور تسهِيل بيشتر در امر تميز کردن کف آکوآريوم ، مي توان شيشه ای به طول داخلی آکوآريوم و عرض 2 تا 2/5 سانتيمتر را در داخل آن و به فاصله 3 سانتيمتر از ديواره جلویی جاگذاری کرده و ماسه کف را طوری ريخت که شيب کم قسمت جلویی به آن ختم شود .در چنين وضعی در قسمت جلوی آکوآريوم شياری به عرض 3 سانتيمتر و به عمق 2 تا 2/5 سانتيمتر و به طول داخلی آکوآريوم برای جمع شدن مواد زائد کف وجود خواهد داشت که تميز کردن آن بسيار آسان بوده و سيفون کردن مواد زائد تغييری در وضعيت ماسه ها ايجاد نخواهد کرد .همين کار را ميتوان با به کار بردن سنگريزه های کوچک و قرار دادن آنها بصورت کماني در قسمت جلویی آکوآريوم انجام داد ولی جاگذاری نوار شيشه ای بهتر ميباشد
نحوه حمل و نقل گياهان آکوآريومی
حمل و نقل گياهان از کشوری به کشور ديگر معمولاً با هواپِيما انجام ميشود و گياهان در شرايط مرطوب از محلي به محل ديگر فرستاده ميشوند در آکوآريومهای خانگي بايد خريدن گياهان پس از آماده کردن آکوآريوم انجام شود .گياه خريداری شده را حتماً بايد در روزنامه ها و يا پارچه مرطوب به خانه برد .اگر گياهی پنجاه درصد رطوبت خود را از دست بدهد ، در صورتی که از بين نرود ، مدتها طول خواهد کشيد تا به حالت طبِيعی خود برگردد .اگر گياهان از آبگيرهای داخلی گرفته شده اند بايد حمل آنها به محل مورد نظر به همان ترتيب و در روزنامه و کاغذ مرطوب انجام گيرد .در صورتيکه فاصله حمل و نقل زياد است ، بايد مرتباً روزنامه يا پارچه را مرطوب کرد تا ازخشک شدن گياهان جلوگيری شود .در صورت امکان می توان حمل و نقل را در داخل یک سطل آب انجام داد به شرطی که تهويه آن به طور مرتب انجام گيرد تا از خفه شدن گياه جلوگيری شود.
نحوه کاشتن گياهان در کف آکوآريوم
پس از آماده شدن آکوآريوم بايد ماسه ها به بهترين وجه شسته شوند .ماسه شسته شده بايد با شيب مورد نظر در داخل آکوآريوم ريخته شود .اگر قرار است سنگهای تزیینی نيز در داخل آکوآريوم قرار گيرند بايد آنها را پس از ريختن ماسه ، در داخل آکوآريوم جاگذاری کرد .هنگام آب بندی آکوآريوم – بمنظور جلوگيری از بهم خوردن شيب ماسه ها و جابجا شدن آنها ، بايد یک ورق کاغذ بزرگ روی آنها قرار داده و به اندازه 12 تا 15 سانتيمتر آب در داخل آن ريخت .در اين موقع مي توان اقدام به کاشتن گياهان نمود .بهتر است ابتدا گياهان بزرگتر کاشته شوند
کاشتن گياهان پر ريشه سخت تر از ساير گياهان است ، اگر عمق آب کم باشد ، کاشتن اين گياهان نيز چندان مشکل نخواهد بود .گاهی نگهداری گياهان، مخصوصاً نمونه های بزرگتر در داخل ماسه ، حتي با قرار دادن سنگريزه بر روی آنها مشکل و عملاً غير ممکن است .در اينگونه موارد مي توان با دو چوب نازک که بصورت ضربدر بر روی ريشه گياه قرار میگیرد ،گیاه را به داخل ماسه فرو برد.بعد از آب بندی آکوآريوم ، ميتوان ابتدا يکی از چوبها و کمی بعد چوب ديگر را نيز از ماسه بيرون آورد و هنگام فرو بردن چوبها در ماسه بايد دقت شود که گياهان زخمی نشوند،يک هفته پس از کاشتن گياهان در صورتی که هيچگونه مشکلی وجود نداشته باشد ، ميتوان ماهی های زینتی را در داخل آکوآريوم رها کرد.
آيا لازم است به گياهان داخل آکوآريوم کود داده شود ؟
بدون شک داشتن گياهان سرسبز و جالب در داخل آکوآريوم علاوه بر زيبايی ، اثر مطلوبی بر روی ماهی ها نيز دارد .از آنجا که معمولاً به گياهان داخل گلدان و گياهان باغچه انواع کود شيميایی و غيره داده ميشود ، اکثر آکوآريوم دارها فکر می کنند برای رشد و نمو و شاداب کردن گياهان داخل آکوآريوم نيز بايد به آنها کود داده شود .کود دادن به گياهان آکوآريوم کاری بسيار خطرناک است و بطور کلی در آکوآريومهايي که تعداد ماهی و ميزان گياه داخل آن متعادل ميباشد هرگز احتياجی به دادن کود نيست ، زيرا مواد دفعی ماهی ها کليه احتياجات مورد نياز گياه را تأمين مينمايند .اگر در آکوآريومی که گياهان آن شاداب و سرحال هستند ، ماهی ها بيرون آورده شوند ، به زودی گياهان نيز حالت پژمردگی بخود خواهند گرفت .دليل اصلی آن عدم تأمين برخی مواد غذایی لازم برای آنهاست که در شرايط معمولی توسط ماهی ها توليد ميشوند .اگر ماهیها مجدداً به آکوآريوم برگردانده شوند ، گياهان نيز بزودی بحالت اول خود برمی گردند
اگر ميزان تراکم ماهی در مقايسه با تراکم گياه نامتعادل و در نتيجه گياهان احتياج به کود داشته باشند ، بهترين کود محلول کود خشک شده گوسفند است که بايد با يک قطره چکان بلند و يا با لوله به آرامي در داخل ماسه و در مجاورت ريشه گياهان به ميزانی که باعث تخريب آب آکوآريوم نگردد، ريخته شود،اخيراً کود شيميايی مخصوص گياهان آکوآريومی به صورت کپسول ساخته شده است که مصرف آنها صد در صد مورد تأييد نميباشد.
کاشتن گياهان در داخل سینی های پلاستيکی يا سفالی و قرار داد ن آنها در کف آکوآريوم
اخيراً سينی های کوچک پلاستيکی يا سفالی به ابعاد 7×12 و عمق 5 سانتيمتر درست شده است که ميتوان خارج از آکوآريوم ابتدا گياهان را در داخل آنها کاشت و سپس بتعداد مورد نياز از آنها در داخل آکوآريوم قرار داد .کف آکوآريوم در اين نوع کاشت گياهان مي تواند کاملاً لخت بوده و ِيا ماسه داشته باشد .در صورت داشتن ماسه ، سينی های محتوی گياهان را بايد در داخل ماسه جاگذاری نمود .اين روش برای تميز کردن آکوآريوم و صيد ماهی بسِيار خوب ميباشد .در اين روش ميتوان ابتدا سينی گياهان را از آب خارج کرده و سپس اقدام به صيد ماهی نمود
محل کاشتن گياه در آکوآريوم
همان طور که قبلاً ذکر شد در يک آکوآريوم که سطح آن به صورت مستطيل است ، پس از ريختن ماسه با شیبی از عقب به جلو بايد گياهان بزرگتر در قسمت عقب و گياهان کوچکتر در قسمت جلوی آکوآريوم کاشته شوند .در چنين وضعی گياهان بزرگتر جلوی تابش نور به گياهان کوچکتر را نخواهند گرفت
آنچه که مهم است اينست که هنگام کاشتن گياهان بايد بفکر جای خوب و محل آشنا برای ماهی ها بود .بهترين روش بمنظور تأمين فضای کافی برای حرکت ماهی ها اينست که سعی شود در قسمت جلوی آکوآريوم چِيزی کاشته نشود .ولی بهتر است همواره قسمت جلوی آکوآريوم به صورت نيم دايره و با توجه به وسعت آن تا حدودی خالی بماند .
گاز CO2
از مواد دیگر مورد نیاز برای گیاهان گاز CO2 است که نقش مهمی را در سلامت و استحکام گیاهان ایفا میکند ! میتوان این گاز را بطور مستقیم در آکواریوم وارد کرد توسط کپسول هایی که ساخته شده و یا از قرص های مخصوصی که برای این منظور وجود دارند تا میزان CO2 آب را بالا ببریم . این عمل برای استحکام گیاهان و شادابی آنها مفید بوده و همچنین از رسوب قشر آهک بر روی شیشه آکواریوم و سطح گیاهان جلوگیری میکند و pH آب را هم پایدار نگه میدارد و از طرفی مقدار اکسیژن محلول در آب را هم در سطح بالایی نگه میدارد .بهترین این محصولات هم متعلق به شرکت تترا است که در تصویر می بینید .
گیاهان آکواریومی در کل به سه دسته تقسیم میشوند :
- گیاهان معلق در آب.
به گیاهانی گفته میشود که که در سطح آب شناورند , قابل کاشتن نیستند و روی سطح آب رشد میکنند و نیاز به نور شدید دارند . از ذرات معلق در آب تغذیه میکنند . این گیاهان مناسب برای تولید مثل ماهی های زنده زا بوده و بچه ماهی ها در لای برگها وریشه های نازک و کوچک آنها مخفی میشوند و محیط مناسبی برای زایمان ماهی های بالغ فراهم میکنند و از طرفی هم سطح آب را تمیز و پاک نگه داشته وآب را کریستالی(شفاف)مینمایند. به علت قرار گرفتن در سطح و جذب مواد آلی سطح آب . این گیاهان در واقع به نوعی انگل و مزاحم هم به حساب می آیند چون در مدت کوتاهی تمام سطح آب را پوشانده و مانع از رسیدن نور و اکسیژن به عمق آب و گیاهان دیگر مخزن میکردند. بهتره هر چند وقت مقداری از این گیاهان را دور بریزید و یا از ماهی های گیاهخواری مثل سیلور دالر ویا گورامی ها را به آکواریوم اضافه کنید، تا رشد این نوع گیاهان را کنترل کنند . در ایران یک نوع از این گیاهان بیشترفروخته میشود به اسم " کرفسی " یا Wisteria که گیاهی بسیار زیبا با رشدی فوق العاده ست . کافیست یک بوته کوچک ازآنرا روی آب آکواریوم بندازید تا در مدت خیلی کوتاهی تمام سطح آب را بیپوشاند و زیبایی خاصی به آکواریوم دهد . یکی از گیاهان دیگر که بیشتر مخصوص برکه ها ست گیاه نیلوفرمیباشد که آنهم زیبایی خاصی داشته ومیشود در حوض هایی که ماهی طلایی نگهداری میکنید آنها را پرورش دهید .
- گیاهانی که در سطوح میانی قرار میگیرند.
گیاهانی هستند که ریشه آنها چندان عمیق نیست وبیشتر درلایه های میانی آب معلق هستند و تا سطح آب رشد میکنند . نیاز به مواد آلی مغذی برای تغذیه ندارند و این مواد را توسط ریشه های خود از آب دریافت میکنند و نیاز به بستر مناسبی ندارند و نگهداری از انها آسان وتکثیر این گیاهان امکانپذیر است.
- گیاهانی که ریشه آنها در خاک یا ماسه و بستر آکواریوم قرار میگیرند.
جزء زیبا ترین و با دوام ترین گیاهان آکواریوم هستند . متآسفانه در ایران گیاهان آکواریومی تنوع چندانی ندارند و به چند نوع خاص محدود شده اند . در ایران فقط چند نوع با دوام از این گیاهان فروخته میشود . این گیاهان مثل گیاهان آپارتمانی دارای ریشه بوده و رشد خوبی دارند و زیبایی فوق العادی ای به محیط زندگی ماهی ها می بخشند . از مواد آلی موجود در بستر آکواریوم بعنوان کود و خاک، تغذیه و استفاده میکنند و با جذب این مواد باعث زلال شدن آب و بهینه سازی محیط آکواریوم میشوند.تکثیر این نوع گیاهان نیز آسان است.