اندازه اين ماهي که بومي چين ، منچوری و ژاپن است متفاوت بوده و گاهي ممکن است تا 20 سانتيمتر يا بيشتر هم برسد.
امروزه انواع مختلفي از اين ماهي وجود دارد که همگي نژادهای حاصل از ماهي طلايي وحشي و يا ماهي حوض است که در اثر تکثير گزينشي به وجود آمده اند.
بيش از يکصد سال است که در خاور دور تکثير مصنوعي اين ماهي رواج يافته وامروزه بيش از ده نوع نژاد مختلف از آن به وجود آمده است .
اين ماهي ها جزو انواع زينتي استوايي نيستند ، بنابراين مي توان آنها را در حرارت اتاق و بدون به کار بردن بخاری نگهداری نمود .تکثير آنها آسان و عملي است ولي مطابق اصول ژنتيکي ، تفرق صفات و بازگشت آنها به شکل اوليه و اجدادی در انواع حاصل از نسلهای مختلف مشاهده مي گردد .از آنجا که نژادهای حاصله کنوني همگي در يک گونه قرار دارند بنابراين اسم علمي همه آنها مشابه است .
تکثير انواع ماهي طلايي
اولين بار تکثير اين ماهي در زمانهای بسيار دور در چين انجام شد و امروزه توليد آن برای تجارت در بيشتر مناطق دنيا مرسوم گرديده است.تشخيص نر وماده تا حدودی علِي است .معمولا بر روی سر وبدن ماهي نر بالغ زائده هايي تکمه مانند بنام زائده های مرواريدی مشابه آنچه در ماهي سفيد دريای خزر ديده مي شود، بوجود مي آيد به علاوه بدن ماهي نر لاغرتر و کشيده تر بوده و باله های زوجي آن درازتر است .برش ساقه دمي در مجاورت مخرج تناسلي در ماهي ماده بيضي است ، در صورتيکه در ماهي نر قسمت پايين آن لبه دارتر است .در شرايط طبِيعي در صد نر و ماده بر خلاف بيشتر جانوران ديگر مساوی نبوده و آمار موجود نشان مي دهند که تراکم نرها حدود 13 درصد يا کمتر از کل جمعيت آنها مي باشد .
نکته جالب توجه اين است که هر چه سن ماهي افزايش مي يابد درصد تراکم نرها نسبت به ماده ها کاهش مي يابد .در يک گروه از 1000 عدد ماهي ها 4 تا 7 سانتيمتری ، تراکم نرها 45 درصد کل جمعيت بوده در صورتي که وقتي طول آنها به 15 سانتيمتر رسِيد ، درصد نرها صفر گرديد .با توجه به اينکه در اين بررسي دو ماهي نر جوان مشاهده گرديد که علاوه بر بيضه ها دارای تخمدان نيز بودند ، اين نظر پِيش آمده است که ماهي های نر با افزايش سن تغيير جنسيت مي دهند .
سن رسيدن به بلوغ در اين ماهي ها بسته به نژاد و شرايط زيست آنها فرق مي کند .برخي از ماهي ها دم چادری در 9 ماهگي بالغ مي شوند در صورتي که برخي نژادهای ديگردر دو سالگي و گاهي سه یا چهار سالگي بالغ مي شوند .معمولاً نرها يکسال قبل از ماده ها بالغ مي شوند .
درجه حرارت لازم برای توليد و رشد و نمو تخم نبايد از 15 تا 25 درجه سانتيگراد تجاوز کند .بهترين درجه حرارت برای تخم ريزی آنها 20 تا 22 درجه سانتِيگراد است .فصل تخم رِيزِي آنها در شرايط متوسط اِيران اردِيبهشت تا اواخر مرداد است .قطر تخمها بِين 25/1 تا46/1 ميلِيمتر است .در حرارت 25 درجه سانتيگراد لاروها پس از 76 ساعت از تخم خارج مي شوند .
ِيکي دو روز قبل از تخم ريزی ، معمولا ماهي ماده توسط یک يا چند ماهي نر به طور مرتب تعقيب مي شود .تخم ريزی معمولاً بر روی گياهان داخل آکوآريوم وگاهي برروی سنگريزه های کف آن هنگام غروب آفتاب يا صبح زود انجام مي شود.تخمها برروی گياهان ویا روی سنگريزه ها در کف آکوآريوم مي چسبند .بعد از تخم ريزی بايد مولدين را از آکوآريوم خارج نمود .حفاظت از نوزادها و تغذيه آنها مطابق آن است که برای ساير انواع ماهيها ذکر شد.
در پستهای بعد به معرفی نژادهایی از این ماهی می پردازیم.