یکی از محبوب ترین ماهی های آکواریوم در رده گوشتخوارها به حساب می آید که خیلی مورد توجه آکواریومیست های حرفه ای قرار میگیرد. ماهی اسکار بومی آمازون , پاراگوئه و شرق ونزوئلا. شناخته میشود.Astronotus ocellatus این ماهی از خانواده سیکلیده ها و با نام شاید در نگاه اول ظاهر خشن و پر هیبت و ترسناکش افرادی که دارای روح لطیفی هستند را منصرف کند از خرید چنین ماهی ای , اما دانستن اینکه این ماهی یکی از باهوش ترین و دست آموز ترین ماهی های آکواریوم به حساب می آید, باعث شده است که جزو پر طرفدار ترین ماهی ها شمرده شود . از خصوصیات ماهی اسکار این است که کاملاً دست آموز شده و صاحب خودش را از غریبه تشخیص میدهد . وقتی شما به ماهی خودتان غذا میدهید , بعد از مدتی ماهی فقط وقتی که شما جلوی آکواریوم می ایستید به سمت شما می آید و هر کس دیگه ای که قصد غذا دادن به آنها را داشته باشد , به او توجهی نمیکند حتی وقتی گرسته باشد ! وقتی که این ماهی ها بزرگ میشوند میتونید سطح بدنشان را نوازش کنید و از نوازش شدن لذت میبرند . از طرفی ماهی هایی هستند با هوش خیلی بالا . گاهی اوقات از سیستم پنهان سازی غذا استفاده میکنند و طعمه ها را در جایی مخفی میکنند و سر فرصت آنها را میخورند . شکارچی های خیلی ماهری هستند و به سادگی هر نوع ماهی کوچکی را صید میکنند . از نوزادانشان مراقبت میکنند و خیلی دوست داشتنی هستند . از این نظر این ماهی ها پر طرفدار شدند . شرایط نگهداری آنها تقریباً ساده است و ماهی های خیلی مقاومی هستند در مقابل بیماریها و در صورتیکه در شرایط خوبی نگهداری شوند واز نظر تغذیه و بهداشت شرایط خوبی داشته باشند, خیلی زود بزرگ میشوند و بعد از یکی دو سال آماده برای تولید مثل . بهتراست که بصورت گروهی نگهداری شوند در دسته های 3 تا 4 تایی یا بیشتر تا خود جفت خویش را انتخاب کند . این ماهی ها از سن 2 سالگی بالغ شده و آماده تخم گذاری . یعنی اندازه آنها باید تقریباً بین 15 تا 20 سانتیمتر رسیده باشد . دمای 24 تا 28 درجه را می پسندند و در دمای 28 درجه تخم ریزی میکنند و عوض کردن قسمتی از آب آکواریوم با آب تازه محرک خوبی برای تولید مثل آنها به حساب می آید.
نکته بسیار جالب در این ماهی ها این است که با دکوراسیون آکواریوم مشکل دارند و اگر از دکور آکواریوم خوششان نیاید و یا خیلی شلوغ باشد , آنهارا به هم میریزند و گاه دیده شده حتی قطعات پلاستیکی گیاهان را از آکواریوم به بیرون می اندازند . نسبت به اکسیژن آب حساس هستند و اگر اکسیژن آب کم باشد سریع عکس العمل نشان داده و به پهلو مایل میشوند ! نسبت به شوک و استرس شدید هم حساس هستند و در این صورت دچار سکته شده و لبهایشان کج میشود که ارزش اقتصادی خودش را از دست میدهد . پس باید خیلی مراقب باشید تا به این ماهیها شوک وارد نکنید . همینطور , این ماهی ها وقتی میترسند رنگشان عوض شده و به پهلو روی ماسه ها دراز میکشند , این حالت در زمانی اتفاق می افتد که قصد گرفتن آنها را با تور دارید ! آکواریومی که مناسب برای آنها باشد, آکواریومی بزرگ با فضای باز برای شنای ماهی و تزئینات صخره ای و کنده های درخت و آبی کمی اسیدی با تهویه دائم آب است . ریگ های نسبتاً درشت و تکه سنگهای درشت و صیقلی استفاده شود.
موقع تخم گذاری بهتراست از یک تکه کاشی تمیز و براق یا یک تکه سنگ مرمر صاف استفاده شود و در کف آکواریوم قرار بدهید تا ماهی تخم ها را روی آن قرار دهند. وگرنه ماهی ها خود اقدام به تمیز کردن سطح سنگها یا حفر گودال در ماسه میکنند و سپس شروع به تخم گذاری میکنند . در این شرایط هیچ ماهی ای نمیتواند به لانه آنها نزدیک شود و پدر و مادر به شدت از تخم ها مراقبت میکنند.باید بدانید که برای تحریک اسکارهای به تخم گذاری باید میزان اسیدی آب 7.5 و سختی آب 10 و دمای آب 28 درجه و آکواریومی با گنجابش 200 لیتر محیا کنید وگرنه تخم نمیگذارند . تخم ها بعد از 3 تا 4 روز شکفته شده و نوزادان تا مدت 2 روز بی حرکت باقی میمانند و بعد از آن از کیسه زرده تغذیه میکنند . بعد از یک هفته لازم است که روزانه 4 بار با آرتمیا و در هفته های بعد از دل چرخ شده گوسفند تغذیه گردند . این ماهی ها گوشتخوار و مهاجم هستند و بهتراست فقط با ماهی های گوشتخوار نگهداری شوند . برای سلامتی آنها خوب است که از ماهی های رودخانه ای ریز در هفته یک تا دو بار استفاده کرد . البته بهتراست از قبل طعمه ها رو در ماده ضد عفونی کننده به مدت یک ساعت قرار بدهید و بعد به آب ماهی ها بیندازید تا اگر حامل بیماری باشند , از بیمار کردن اسکارها جلوگیری به عمل آید. گاهی اوقات غذاهای گیاهی مثل گلوله خمیر نان جو و اسفناج هم میخورند . اما غذای اصلی آنها قطعات درشت گوشت و دل گاو و میگو و حتی گوشت صدف است . ماهی سیکلید گورخری میتواند در کنترل تجاوزکاری اسکار نقش مهمی رو ایفا کند و خوب است که این دو ماهی در کنار هم نگهداری شوند تا از حالت تهاجمی و کنجکاوی اسکارها کم شود . اسکارها رنگهای متفاوتی دارند . سفید و صورتی و زرد و ببری و قرمز و حتی باله پروانه ای و مسی رنگ . میتوانید رنگهای مختلف آنها را با هم نگهداری کنید . راههای تشخیص جنسیت اسکار کمی مشکل و در سن بلوغ فهمیده میشود. :
ماهی نر: :
. قوز روی سر بلندتر از ماده ست .
. دهان بزرگتر و لبها پهن تر از ماهی ماده می باشند.
. نوک لوله اسپرم در مخرج دوکی شکل و قلمو شکل است .