تشخِيص نر و ماده در فصل تخم رِيزِي آسان است، زِيرا ماده ها داراِي شکمي بزرگتر مي باشند .ماهِي ماده روِي بدن و بخصوص باله دمي ، رنگ آميزِي زرد بِيشترِي از ماهِي نر دارد..
تخمگذارِي آن بسِيار جالب است و ماهِي علاقه خاصِي به خوردن تخمهاِي خود دارد و معمولا قبل از اِينکه تخمها به کف آکوآريوم برسند آنها را مي خورند .براِي اِين منظور بايد اقدامات لازم براِي جلوگِيرِي از خورده شدن تخمها به عمل آِيد .معمولا بايد عمق آب آکوآريوم کم شود تا ماهِي فرصت خوردن تخمها را قبل از رسِيدن به کف آکوآريوم نداشته باشد. در کف آکوآريوم بايد مقدارِي سنگرِيزه و ِيا گوِيچه شِيشه اِي به عمق 5/2 تا 3 سانتِيمتر رِيخته شود تا تخمها که فاقد قدرت چسبندگِي هستند در داخل آنها جاِيگزِين شوند. به کار بردن سنگرِيزه و گوِيچه شِيشه اِي بزرگ خطرناک است زِيرا در مواقعِيکه ماهِي مي ترسد ممکن است به داخل اِين سنگرِيزه ها رفته و نتواند خارج شود .بنابراِين قطر آنها بايد از 6 تا 8 مي لِيمتر تجاوز ننماِيد. .
ِيکِي از بهترِين راههاِي جلوگِيرِي از تلفات تخمها و خورده شدن آنها به وسِيله ماهي ها ، قرار دادن ِيک لاِيه حصِير شِيشه اِي در کف آکوآريوم است .حصِير شِيشه اِي از لوله هاِي شِيشه اِي به قطر 5 تا 8 مي لِيمتر بافته مي شود فاصله بِين هر دو شِيشه نباِيد از 2 تا 4 مي لِيمتر بِيشتر باشد .دو لوله شِيشه اِي را در کف آکوآريوم بايد طورِي قرار داد که زِير سر و ته بافته شِيشه اِي قرار گِيرند .معمولا کف بايد لخت باشد ولِي اگر ماسه ِيا سنگرِيزه هاِي کوچک در کف آن وجود دارد بايد ابتدا آن را به خوبِي تسطِيح کرده و سپس بافته شِيشه اِي را روِي آن قرار داد .اگر قطر دو لوله شِيشه اِي زِير آن 10 ميلِيمتر باشد ، فاصله بافته از کف آکوآريوم بهمين ميزان خواهد بود .آب بالاِي اِين بافته نباِيد از 10 سانتِيمتر بِيشتر باشد.هنگام نزدِيک شدن تخم رِيزِي بايد هر ماده بارور را جدا گانه در ِيک مخزن قرار داده و مدت ِيک هفته با غذاِي زنده بخوبِي تغذِيه نمود .پس از آماده شدن آکوآريوم مخصوص تخم رِيزِي و قرار دادن آن در محل نورگِيرِي ،ابتدا یک ماده خوب در آکوآريوم قرار مي گِيرد .روز بعد 2 تا 3 نر فعال به آکوآريوم اضافه مي شود .اگر تخم رِيزِي در مدت 3 ِيا 4 روز انجام نشود بايد مجددا ماهِي ماده به آکوآريوم مخصوص تغذِيه برگشت داده شود و پس از ِيک هفته مجددا با همان ترتِيب دفعه قبل به آکوآريوم مخصوص تخم رِيزِي منتقل گردد.وقتِي که ماهي هاي نر شروع به تعقِيب ماهِي ماده مي کنند ، موقع تخم رِيزِي فرا رسِيده است. طبِيعتا پس از تخم رِيزِي قطر شکم ماهِي ماده کوچک خواهد شد .چون تخمها پس از تخم رِيزِي از بِين لوله هاِي شِيشه اِي به کف آکوآريوم مي رِيزند.دِيگر احتِياجِي به مراقبت از تخمها و جلوگِيرِي از خورده شدن آنها بوسِيله والدِين نِيست .اگر کف آکوآريوم شِيشه اِي باشد از زِير مي توان تخمها را مشاهده نمود .تعداد تخمها در هر تخم رِيزِي حدود 200 عدد مي باشد،پس از تخم رِيزِي بايد والدِين را از آکوآريوم خارج کرد و مي توان با دقت هرچه بِيشتر حصِير شِيشه اِي را نِيز از آکوآريوم بِيرون آورد .در حرارت مناسب تخم رِيزِي که 25 تا 27 درجه سانتِيگراد است لاروها معمولا پس از دو روز از پوسته تخم خارج مي شوند .با توجه به تعداد زِياد آنها بايد دو سه روز اول به آنها آب محتوِي انفوزوئر داد ( کشف انفوزوئرها در قسمت تولِيد غذاِي زنده بحث شده است ) .در دو روز اول زندگِي حرکات آنها نسبتا ناجور است ولِي بزودِي رفتار و حرکات آنها عادِي و اشتهاِي آنها خوب مي شود. .
تغذِيه خوب و کافِي در اِين ماهي ها اثر بسِيار مطلوب دارد .پس از اِينکه بچه ماهي ها به حدِي رسِيدند که بتوانند با غذاِي مصنوعِي تغذِيه شوند بايد از نظر قد و سلامت بدن، آنها را رقم بندِي نمود .اِين ماهي ها در يک سالگِي بالغ مي شوند و ماهي ها دو ساله پِير به حساب مي آيند. .
سن آنها معمولا از دو سال تجاوز نمي کند .اين ماهِي همه چِيز خواراست که تغِيِيرات درجه حرارت 18 تا 29 درجه سانتِيگراد را به خوبِي تحمل مي نماِيد.