طلاعات عمومی:این ماهی در ١٩٨٨ برای اولین بار به آکواریوم ها معرفی شده و با شکل منحصر به فرد خود طرفداران زیادی بین دوستداران سیکلیدهای آفریقایی دارد. با اینکه نگهداری از آن مشکل نیست ولی برای گرفتن بچه از این ماهی بایستی بسیار صبور بود. نزدیک به دو سال طول میکشد تا این ماهی از سایز یک اینچ به سایز تخم ریزی برسد. بعلاوه برای تخم ریزی نیاز به یک محیط انحصاری و اختصاصی دارد. سه رنگ متفاوت سیاه، سفید و زرد (کرم) از این ماهی وجود دارد. البته یک نوع راه راه هم هست که به احتمال زیاد از جفت گیری دو رنگ مختلف بوحود آمده است.
محل سکونت:
تنها در نواحی صخره ای دریاچه تانگانیکا دیده میشود.از سیکلیدهای آفریقایی است.
نگهداری:
میتوان در یک تانک کوچک ۵٠ تا ٧٠ لیتری هم این ماهی را نگهداری کرد و نسبت به همنوع خود پرخاشگر نیست. مشابه سایر سیکلیدهای دریاچه تانگانیکا نسبت به کیفیت آب حساس است و باید آب تمیز و سخت باشد. بهتر است بصورت هفتگی به میزان ۵٠% آب تانک این ماهی سیفون شود. نسبت به تغییرات ناگهانی درجه حرارت آب بسیار حساس است. به همین دلیل هنگام تعویض آب و سیفون لازم است از آب هم دما استفاده شود.
تغذیه:
گوستخوار بوده و در طبیعت از تخم ماهی و بچه ماهی های و ماهی های کوچکتر تغذیه میکند. به خاطر بدن باریک و دوکی شکلی که دارد میتواند داخل شکاف ها فررفته و طعمه خود را شکار کند. دهان نسبتا" بزرگی دارد و میتواند به خوبی شکار را به داخل بمکد. در آکواریوم بهتر است به آنها غذاهای حاوی پروتئین داده شود. البته با رعایت این نکته که مانند سایر سیکلیدهای آفریقایی نباید گوشت حیوان خونگرم به این ماهی داده شود. رشدش بسیار کند است و برای نگهداری آن بایستی صبور یوده و از دادن غذای بیش از حد نیز خودداری شود.
تولید مثل:
بچه گرفتن از کالوس سخت نیست. کافی است ماهی هایتان بالغ شوند و حای مناسبی (مخفیگاه) برای تخم ریزی داشته باشند. برای تعیین جنسیت کافی است به اندازه آنها نگاه کنید (پس از بلوغ). اندازه ماهی نر بطور معمول یک سوم بزرگتر از ماده است. یعنی اگر دو ماهی دارید که یکی ۶ سانت و دیگری ٨ سانت است بطور قطع ماهی ١٣ سانتی نر است. بهترین حالت داشتن ۴ یا ۵ بچه ماهی در یک تانک ٧۵ لیتری و بزرگ کردن آنهاست. پس از دو سال و یا پس از رسیدن به سایز شش و نیم سانت، ماهی های آماده جفت گیری خواهند بود. کالوس دوست دارد مخفیگاه خودش را داشته باشد. یک کوزه سفالی مخفیگاه مناسبی برای این ماهی است. ماهی ماده وارد این مخفیگاه شده و تخم ریزی میکند. سپس ماهی نر تخم ها را بارور خواهد کرد. جفت های جوان تا ٧۵ تخم و جفت های بزرگتر تا ٢٠٠ تخم در هر بار میتوانند بریزند. پس از باروز شدن تخم ها، ماهی ماده در داخل مخفیگاه مانده و با تکان دادن باله ها آب تازه و اکسیژن به تخم ها میرساند و در این حین ماهی نر بیرون مخفیگاه مشغول گشت و محافظت خواهد بود. کالوس ها والدین بسیار خوبی هستند. هرچند میتوان بچه ماهی ها را در همان تانک والدین نگه داشت ولی برای بازدهی بیشتر بهتر است آنها را یک هقته بعد از بدنیا آمدن و پس از شروع به شنای آزاد کردن، به یک تانک مجزا که مجهز به فیلتر اسفنجی است، منتقل نمود. برای تغذیه بچه ماهی ها میتوان از آرتمیا استفاده کرد. موضوع بسیار با همیت در رشد بچه ها، کیفیت آبو تعذیه مناسب است. استفاده از آرتمیای زنده و سیفون یک روز در میان کمک شایانی در رشد سریعتر بچه ها خواهد بود.
پس از حدود یک ماه راه راه های روی بدن بچه ماهی ها نمایان خواهد شد. پس از دو ماه به حدود نیم اینچ و پس از نه ماه به حدود یک اینچ خواهند رسید. در این هنگام میتوانید فروش آنها را آغاز کنید.